Kategórie
 
 
 
 
 

Lov na prívlač 2024

Články
13.03.2024

Lov na prívlač predstavuje jednu z najpopulárnejších a najdynamickejších techník rybolovu, ktorá kombinuje techniku, stratégiu a znalosť chovania rýb. Táto metóda spočíva v použití umelých nástrah, ktoré imitujú potravu rýb, s cieľom prilákať a chytiť cieľové druhy rýb.

Sezóna lovu na prívlač 2024

Lov na prívlač je na mnohých miestach regulovaný s cieľom ochrany rybích populácií, najmä počas obdobia ich rozmnožovania. Na Slovensku je lov na prívlač povolený v rôznych termínoch, ktoré sa líšia podľa typu revíru a druhu ryby, ktorú chcete loviť. 

Pstruhové vody majú pevne stanovené obdobie, kedy je lov na prívlač povolený – začína sa 16. apríla a končí 30. septembra. 

Pre kaprové vody, kde väčšina prívlačiarov trávi svoj čas, platí všeobecný zákaz lovu na prívlač od 15. marca do 31. mája. Znamená to tiež, že doba lovu na prívlač je povolená až do 15. marca, avšak s dôležitou poznámkou – je nevyhnutné rešpektovať obdobie ochrany dravých rýb, ktoré sú v tom čase chránené. 

Ochranné obdobia pre často lovené dravé ryby sú nasledovné:

  • Šťuka severná: 1.1 – 31.5
  • Zubáč: 1.1 – 15.6
  • Sumec veľký: 1.1 – 15.6
  • Jalec: 15.3 – 31.5
  • Ostriež zelenkavý: nehájený

Tieto termíny nám naznačujú, že od začiatku roka je možné loviť len ostrieže a jalce, ako aj iné nedravé druhy prípustné na prívlač. 

Cieľové druhy rýb

Prívlač umožňuje rybárom cieliť na širokú škálu druhov rýb, v závislosti od vlastností použitých nástrah a miesta lovu. Medzi najobľúbenejšie cieľové druhy patrí:

  • Zubáč, ktorý je často lovený na prívlač pre jeho bojovný duch a vynikajúce chuťové vlastnosti.
  • Sumec na prívlač predstavuje pre rybárov veľkú výzvu kvôli jeho veľkosti a sile.
  • Lov štuky na prívlač je obľúbený vďaka adrenalínovej akcii a možnosti chytiť veľký exemplár.

Vybavenie na prívlač

Kľúčovou súčasťou úspešného lovu na prívlač je vhodné vybavenie. Prívlačové prúty sú navrhnuté špeciálne pre túto techniku, s dôrazom na citlivosť, flexibilitu a dostatočnú silu na zdolávanie veľkých rýb. Prút by mal mať dĺžku 2-3 metre a navijak by mal mať kapacitu aspoň 100 metrov vlasca. Na lov prívlačou sa potom používajú rôzne druhy nástrah, ako napríklad woblery, gumené nástrahy, plandavky a blyskáče.

Techniky a stratégie

Lov na prívlač si vyžaduje nie len správne vybavenie, ale aj zručnosti a znalosť správania sa rýb. Prívlač v noci, napríklad, môže byť obzvlášť účinná pri love niektorých druhov rýb, ktoré sú aktívnejšie po zotmení. UL (ultra light) prívlač zase ponúka jemnejšiu formu lovu s použitím veľmi ľahkých nástrah, čo je ideálne pre menšie ryby alebo na vodách s nízkou aktivitou rýb.

Prívlač na kaprových vodách

Hoci prívlač je často spájaná s lovom dravých rýb, jej techniky možno úspešne uplatniť aj na kaprových vodách. Použitie správnych nástrah a techník môže prilákať aj kaprovité druhy, ktoré nie sú tradičnými cieľmi prívlače.

Tipy pre začínajúcich prívlačiarov:

  • Pred začatím lovu si preštudujte rybársky poriadok daného revíru.
  • Začnite s ľahším prútom a navijakom, aby ste sa naučili techniku lovu.
  • Používajte rôzne druhy nástrah a experimentujte s rôznymi technikami vedenia nástrahy.
  • Nezabúdajte na bezpečnosť a dodržujte všetky bezpečnostné predpisy.

Záver

Lov na prívlač je fascinujúca a dynamická metóda rybolovu, ktorá ponúka rybárom nekonečné možnosti na objavovanie a zdokonaľovanie ich zručností. Či už ste začiatočník alebo skúsený rybár, prívlač ponúka vzrušenie a uspokojenie z chytania rýb na umelé nástrahy. S príchodom sezóny lovu a správnym prístupom k ochrane rybích populácií si môžete užiť túto aktivity naplno, zatiaľ čo budete rešpektovať prírodu a jej obyvateľov.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia