Kategórie
 
 
 
 
 

Návnady na zimný lov rýb

Články
20.11.2023

Zimný rybolov si vyžaduje dôkladnejšiu prípravu a špecifickú stratégiu. Pripraviť sa musíte aj na dlhší pobyt pri vode v chladnom počasí, ktorý tiež nebýva obzvlášť príjemný. Ak sa vám ale podarí úlovok, rýchlo zistíte, že v zime sa každá ryba stáva hodnotnejšou. Obzvlášť kapitálne zimné úlovky bývajú pre rybárov veľkým osobným víťazstvom. Potrebujete však vedieť, kde loviť a na aké ryby sa zamerať. No a okrem toho musíte vhodne prispôsobiť výstroj a návnady. Niektoré overené návnady na zimný lov rýb vám predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Správanie a lokalizácia rýb v zime

Aby ste vedeli zvoliť vhodnú stratégiu zimného vnadenia, potrebujete poznať správanie rýb v chladnej vode. Hneď ako teplota klesne pod 10 ˚C, rybám sa spomaľuje metabolizmus. Pohybujú sa len pomaly alebo vôbec. Najväčším problémom však je, že prijímajú oveľa menej potravy. Keďže nepotrebujú toľko energie, ich trávenie sa spomaľuje a rýchlo sa nasýtia. Kŕmia sa len krátky čas.

Kde sa ryby v zime zdržiavajú

V zimnom období ryby prirodzene vyhľadávajú lokality s teplejšou vodou. Zvyknú sa zdržiavať na dne vodných plôch. Ak sa však počasie zmení a po silných mrazoch prídu slnečné dni, veľmi rýchlo zvýšia svoju aktivitu a smerujú k slnečným plytčinám alebo sa vyhrievajú pod hladinou. Ako celoročne, aj v zimných obdobiach sa často zdržiavajú blízko podvodných prekážok. Napríklad v slnečných zátokách a závetrí, kde sa voda toľko neochladzuje alebo blízko skalných stien a tŕstia. Ak lovíte na riekach, vyberajte si pomalé toky, prepojenia so slepými ramenami alebo miesta pri pilieroch mostov.

Vnadenie rýb: Áno alebo nie

V období, keď ryby prijímajú oveľa menej potravy, by vnadenie malo byť prirodzene striedmejšie. Dôležité je klásť dôraz na kvalitnú prípravu vnadiacej zmesi a vyberať jemné, vábivé návnady, ktoré prilákajú ryby, ale rýchlo nezasýtia. V opačnom prípade hrozí, že sa ryby vôbec neobjavia alebo sa nasýtia návnadou a vašu nástrahu budú ignorovať. Niektorí rybári majú preto vo zvyku návnadu úplne vynechať. My sa prikláňame k tomu, že dobre pripravená a s rozumom dávkovaná vnadiaca zmes je v zimnom období oveľa dôležitejšia ako v teplých mesiacoch.

Tipy na zimné návnady

V studenej vode fungujú návnady, ktoré rýchlejšie odovzdávajú signál okoliu. V súčasnosti nájdete na trhu aj špeciálne návnady pre zimné vnadenie.

Naším tipom je boilies s korenistou chuťou. Dôležitá je tiež správna voľba atraktorov. V zime neodporúčame používať rybie oleje v krmive. Nevhodné je napríklad aj vytvrdiť boilies albumínom alebo kazeínom. Návnada nedokáže v studenej vode dýchať a nebude tak pre ryby lákavá. Naopak, odporúčame korenisté chute s prírodnými olejmi a aromatickými koreninami, ktoré sú odolné voči tuhnutiu. Veľmi dobrou voľbou je Fish Activ, ktoré môžete kombinovať s klasickými boilies alebo peletami.

Veľmi populárne sú aj zimné návnady s rybacou múčkou. Dôležité je ale zvoliť naozaj kvalitný variant. Naším tipom je Benzár Mix Commercial Method, ktoré sú založené na hrubozrnných peletách, pričom majú vysoký obsah rybacej múčky a 50 % podiel bielkovín. Niektoré, najmä lacnejšie návnady, sú pre zimné vnadenie absolútne nevhodné. Nezabúdajte, že ryba v zime nebude plytvať energiou pre akúkoľvek potravu a nutričnú hodnotu dokáže vyhodnotiť na diaľku. Návnada musí byť pre ňu lákavá, chutná a ľahko stráviteľná.

Pár tipov na zimné nástrahy

Dôležité je hneď v úvode povedať, že žiadna zaručená nástraha pre zimný lov neexistuje. Niektoré nástrahy však účinkujú v studenej vode lepšie ako iné. Kvôli zníženému metabolizmu rýb sú nevhodné veľké a ťažké nástrahy. Zvoliť môžete napríklad plávajúce boilies, umelú kukuricu, živé červy či naparený rožok alebo toastový chlieb. Dravce môžete prilákať aj gumenými nástrahami. Pre zatraktívnenie nástrahy sú dôležité esencie, pasty, dipy a iné prídavné látky, ktoré sú dobre rozpustné aj v studenej vode.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia